Háskóli Ìslands

Pennorna är vässade, blocken inköpta och väskan är packad. Äntligen kursstart! Trodde inte att jag skulle säga det själv, men efter en veckas semester och tillfrisknande från en halv evighets förkylning är jag mer taggad än någonsin att börja plugga igen.

 

Min första rumskompis Julia sa till mig första dagen att det endast var 600 studenter på universitetet vilket medförde att jag har vandrat rund med halvångest i ett par dagar över kursstarten. Jag menar 600 studenter är galet lite människor för ett universitet och jag såg framför mig en höst i total isolation. Det stämde inte alls som tur var. Hon hade troligtvis fått fel information och jag kände stor tacksamhet till Wikipedia (14 000 studenter är rätt antal) som berättade detta .

 

Undrar om mina utbyteskompisar skulle tro mig om jag berättade att vi har trädhotell i Sverige?


Jag ska läsa lite varierande kurser inom affärskommunikation, miljöekonomi, utveckling av varumärken och sist men kanske mest spännande: Icelandic Folk Tales, Beliefs, Customs and Identity: Ghosts, Sharkmeat, Mountain Women and Alcohol. Ett litet smidigt kursnamn att lägga på minnet, bergskvinnor och alkohol låter som ett äventyr. Jag hade äran att träffa föreläsaren i ämnet vilken bestod i en halvt hysterisk britt . Han hade precis som Islänningarna lärt sig att prata på både in och ut – andning, kul var det!

 

Vattnet ÄR kallt på Island, tur att andra levererar på studentspexet.

 

CSN skickade för övrigt tips angående mina utbytesstudier idag. Jag var tvungen att använda min e- legitimation för att läsa den:

 

1.       Skaffa ett bankkonto i Sverige

2.       Boka din resa

3.       Ta med din e- legitimation på resan.

 

Jag vet inte vad jag hade gjort utan er CSN?

 

Nu blir det plugg hela veckan, till helgen ska vi mest troligt hyra en bil och resa runt lite. Vi får se vad som händer, jag säger som Islänningarna: Kanske, kanske inte.

 


Mini hikning

Jag och Theresia gjorde en mini- hike utanför Reykjavik igår som uppvärmning för en kommande större.  Vi tog lokalbussen och åkte så långt vi kunde komma med röda linjen. Eftersom naturen finns överallt här behövde vi bara åka i ca 30 min. Jag råkade dock tappa bort den 1,5 cm x 1 cm stora returbiljetten (miljövänliga islänningar:) och det tog oss tre timmar att hitta hem, men det är en annan historia...


Naturen 30 min från stadskärnan









Jag och Theresia (min nya rumskompis från Tyskland)


Islänningar

Det är svårt att försöka förklara islänningar. Mitt första intryck är att de är någonting mitt emellan Pitebor och storstadsmänniskor. De är charmligt patriotiska, hjälpsamma och anser sig kunna göra allting själva. Islänningarna är flitiga producenter av unik konst, musik och mode. De är garanterat inte rädda för att ta betalt för sina produkter heller, en typisk isländsk stickad tröja kostar bortåt 2000 SEK.

 

<--  Dyr!

När vi försökte pruta på betalningen av ett hostelrum fick vi svaret av en bullrig isländsk man: ”I’ts not my fault that you come from a cheap country”. Så var det med den saken alltså, ingen rabatt där inte.  Nämnde jag att de ibland även är brutalt uppriktiga med sina åsikter?  Om du vill hetsa upp en tillsynes lugn islänning ska du nämna ordet EU, det är en väldigt het potatis här just nu. Islänningarna är livrädda för att tappa kontrollen av sitt fiske vid ett eventuellt medlemskap, vilket är förståeligt då det motsvarar nästan hela exporten och cirka 10% av totalt BNP

Slipsinnstruktioner mitt i Reykjavik, kan vara bra att ha?

Slipsinstruktioner mitt i Reykjavik, kan vara bra att ha?

En kväll bestämde vi oss för att gå ut och ta en öl och lyssna på livemusik. Island är bland annat känt för sin livemusik och ett rikt nattliv.  Vi gick till en engelsk pub och beställde ”one beer” som vi brukar göra hemma.  På Island innebar detta en ”Polar bear”, landets eget ölmärke med en Isbjörn på. Vi drack varsin isbjörn och tittade på livemusiken, denna bestod i en ensam trubadur med akustisk gitarr och blinkade bunny- öron på huvudet.

 

Efter ett par låtar tog gitarr- killen en paus och drack några öl. Under tiden passade ett fåtal killar på att gå ut för att slåss utanför puben. När musiken började om var det färdig fightat och alla gick in igen förutom en, han åkte polisbil.

 

Klädseln på Puben varierade från mjukisbyxor till supertighta jeans, eller varför inte ponchos? Många islänningar har garanterat en oöverträffad och ytterst svårkopierad stil.

 

Blue Laugun- ett av Islands många smultronställen

 

Jag gillar verkligen Island och alla coola människor här, de är skönt obekymrade av omvärlden och verkar vara väldigt tillfreds med sig själva, någon form av orubbligt inre lugn. Min rumskompis Julia började dock fundera när jag väckte henne mitt i natten för att predika om fördelarna med mitt nya isländska SIM kort. Jag hade tydligen även sagt ” Oh, dont bother I’m just talkning in my sleep”. Det gjorde jag nog med största sannolikhet också. Det är mycket intryck nu  :)



Framme i Reykjavik

Efter ett litet incheckningsproblem och förseningar från Stockholm till Island är jag äntligen framme i Reykjavik. Det är helt otroligt blåsigt här och regnar småspik. Nästan alla Islänningar går klädda i sina ylletröjor och myser på. Jag myser inte direkt i blåsten, men antar att det är en vanesak.  Naturen är storslagen och Reykjavik är en riktigt vacker stad att gå runt i.

Jag lyckades hitta min rumskompis Julia ganska snabbt, mycket tack vare god service från flygbussarna. Det var nästan som att åka skolbuss och bli avlämndad exakt vid rätt ställe. Reykjavik känns mer som en liten familjär by än en storstad.


En av Reykjaviks kyrkor







Leann utanför cafét

I kön till flygbussarna hittade jag en jättetrevlig tjej från Kanada, Leann, hon skulle till samma hotell som mig. Det visade sig även att hon undervisade hemma i Kanada inom Business Administration och var speciellt intresserad av välgörenhetsorganisationer. Vi klickade!  Tror att jag redan nu har tömt större delar av mitt engelska ordförråd i diskussioner med henne.  När vi kom fram hade Julia Lagat mat till oss och vi träffade en massa andra utbytesstudenter. Jag och Leann beslutade oss för att gå ut och upptäcka staden. Blåsten fick oss på andra tankar så vi valde att utforska ett café istället och köpa vantar.



Glaumur

Min föredetta häst får äran att inviga bloggen. :) . En riktig pärla som numera har flyttat till Umeå.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0